Thursday, December 18, 2014

Tenggelamnya Kapal Van der Wijck

Salam hormat semua,
Aku baru sahaja menonton sebuah karya filem Hamka atau dikenali dengan nama Haji Abdul Malik Karim Amrullah. Karya agungnya ini sangat membuatkan jiwa dan rasa hati aku terusik saat mendalami jalan cerita yang dihasilkan asalnya dari sebuah novel ciptaan Hamka. 

Ringkasan Cerita 
     Cerita merupakan karya kritikan sini tentang perbezaan adat dan budaya masyrakat Indonesia. Perdebatan mengenai harta warisan antara Pendekar Sutan dengan bapa saudara berakhir dengan kematian. Akibat membunuh bapa saudaranya Pendekar Sutan diasingkan dari Batipuh ke Cilacap selama dua belas tahun. Setelah bebas, Pendekar Sutan memilih menetap di Makassar dan menikahi Daeng Habibah. Akan tetapi, setelah memperoleh seorang anak bernama Zainuddin, Daeng Habibah meninggal dan, tak lama setelah itu, Zainuddin menjadi yatim piatu.

     Ketika beranjak remaja, Zainuddin meminta izin kepada pengasuhnya, Mak Base untuk berangkat ke Minangkabau.  Dia telah lama ingin menjumpai tanah asal ayahnya di Batipuh. Namun, kedatangan Zainuddin tidak mendapatkan sambutan baik di tengah-tengah struktur masyarakat yang bernasabkan kepada ibu itu. Ia dianggap tidak memiliki pertalian darah lagi dengan keluarganya di Minangkabau hanya kerana ibunya berasal dari Bugis. Akibatnya, ia merasa terasing dan melalui surat-surat dia kerap mencurahkan kesedihannya kepada Hayati, perempuan keturunan bangsawan Minang yang prihatin terhadapnya.

    Setelah itu, Zainuddin dan Hayati sama-sama mulai jatuh cinta, Zainuddin memutuskan pindah ke Padang Panjang kerana bapa saudara yang berpangkat sebagai Penghulu Adat ingin memintanya untuk keluar dari Batipuh. Sebelum berpisah, Hayati sempat berjanji kepada Zainuddin untuk selalu setia. Sewaktu Hayati berkunjung ke Padang Panjang karena hendak menjumpai Zainuddin, Hayati sempat menginap di rumah sahabatnya, Khadijah. Namun, sekembali dari Padang Panjang, Hayati dihadapkan oleh permintaan keluarganya yang telah sepakat untuk menerima pinangan Aziz, abang Khadijah. Aziz, yang murni keturunan Minang dan berasal dari keluarga berada , lebih disukai keluarga Hayati daripada Zainuddin. Meskipun masih mencintai Zainuddin, Hayati akhirnya terpaksa menerima dinikahkan dengan Aziz.

       Mengetahui Hayati telah menikah dan mengkhianati janjinya, Zainuddin yang sempat berputus asa pergi ke Jawa bersama temannya Muluk, tinggal pertama kali di Batavia sebelum akhirnya pindah ke Surabaya. Di perantauan, Zainuddin menjadi penulis yang terkenal. Pada saat yang sama, Aziz juga pindah ke Surabaya bersama Hayati kerana alasan pekerjaan, tetapi rumah tangga mereka akhirnya menjadi berantakan. Setelah Aziz dipecat, mereka menumpang ke rumah Zainuddin, tetapi Aziz lalu bunuh diri dan dalam sepucuk suratnya berpesan agar Zainuddin menjaga Hayati. Namun, Zainuddin tidak memaafkan kesalahan Hayati. Hayati akhirnya disuruh pulang ke Batipuh dengan menaiki kapal Van der Wijck. Di tengah-tengah perjalanan, kapal yang dinaiki Hayati tenggelam, dan setelah Zainuddin mendengar berita itu ia langsung menuju sebuah rumah sakit di Tuban. Sebelum kapal tenggelam, Muluk yang menyesali sikap Zainuddin memberi tahu Zainuddin bahawa Hayati sebetulnya masih mencintainya. Namun tak lama setelah Zainuddin datang, Hayati meninggal. Sepeninggal Hayati, Zainuddin menubuhkan Rumah Anak Yatim Hayati sebagai berjasa dan Zainudin menulis novel keduanya berjudul Tenggelamnya Kapal Van der Wijck.

      Sinopsis di atas ini adalah diambil daripada sudut fahaman aku tentang cerita yang telah difilemkan.Mungkin juga ada perubahan atau perbezaaan dengan karya asalnya iaitu novel yang dikarang 
Hamka Tenggelamja Kapal VAn der Wijck.

0 comments: